Stokkoya Logo

Søkeresultat:

13.mai: Oversett med Valle, Mjåset Johansen og Lund

Konsertstart ca. 21.30
Om du ønsker bordbooking til middag før konsert, reserver gjerne her.
Billetter får du kjøpt her. 

OVERSETT tar for seg udødelige klassikere fra populærmusikkens internasjonale historie, og oversetter dem til nordnorsk. 

Låtene er plukket fra katalogene til bla. Paul McCartney, Bob Dylan, Joni Mitchell, Michael Jackson og Dolly Parton. Låtene er i hovedsak oversatt av Marthe Valle, Håvard Lund, og Endre Ruset.

Oversettelsen av Paul McCartneys «Let it be», er inspirert av salige Per Fugellis leveråd. For når du står til knes i trøbbel, er det ingenting vakrere enn at ho farmor ( org.: Mother Mary ) kommer bort til deg med nettopp det rådet: «du må slå av hodet, gi meir faen, la det fær...» Trioen gjør Michael Jacksons «Billy Jean» om til et bygdefest-drama fra Myre i Vesterålen, gjennom å synge historien om ho Britt Aileen. Og de retter Dolly Partonsk pekefinger til Ho Linn: « mannen min e min, og ikkje din...» Videre har selv den mest klissete pop-balladen har vist seg å dra opp minner, fra et 80- tall de fleste sier de husker bare dårlige ting fra: Til og med gjenhør med Beverly Craven i et nordnorsk « Lov mæ», blir en sterk opplevelse. 

Plutselig er det en av disse låtene som sier noe berikende om vårt hverdagsstrev, i et land og en kultur som alltid har ligget et stykke unna resten av verden. Det lindrer å føle seg som en del av noe større. Vi har sett at tekstene beveger fordi de fremstår lokale, men virker globalt i sin effekt. Kanskje er en ballade skrevet i New Orleans i 1968 nettopp den låten som beskriver hverdagens bask og bal i Burfjord i 2021 best? Disse gamle og halvgamle vakre sangene forteller i fortsatt sine historier til oss i dag, uavhengig av hvem og hvor vi er. Konserten fungerer som døråpner til bortgjemte minnebøker i hode og hjerte, det nye perspektivet gir åpenbart luft, publikummeren sendes ut i mangel på kontroll på tårekanalene. Tilbakemeldingen kommer i våte klemmers form.

Sannheten bak suksessen ligger ikke selvsagt ikke i at McCartney skriver bedre tekster enn Halvdan Sivertsen eller Kari Bremnes. Det nye perspektivet som oppstår gir annen luft: det internasjonale blir lokalt. 

Konserten gir stor plass til musikeren og formidleren Marthe. Trioformatet lar henne briljere som vokalist, hun synger med en sjelden kontroll på register og dynamikk, og groover på piano som en Nina Simone, mens Håkon og Håvard ligger rundt henne med et tromme og bassklarinett- komp du sjelden hører. Om du da noensinne har hørt trommer og bassklarinett sammen. Begge de sistnevnte har lite motstand på sine instrumenter, de er lekne, uslepne briljanter. 

Trioen spiller helst konserter på de aller miste stedene. Når det kommer 70 personer på Myken, der det vanligvis bor 15, mener vi å kunne påstå at rekkevidden er størst. 

Marthe Valle er en singer/songwriter, kronikør og foredragsholder fra Harstad. Hun er utdannet sykepleier, og bruker sin bakgrunnen til å holde konsertforedrag rundt temaet psykisk helse. Hun er en varsom formidler med stor innlevelse.

Håkon Mjåset Johansen er en trommeslager fra Trondheim med jazzbakgrunn. Han har vunnet flere priser for sine prosjekter, og er en teknisk fullkommen musiker med smakfull sans for øyeblikks-orkestreringer. Jazzguru Chick Corea holder Håkon som sin europeiske favoritt-trommeslager.

Håvard Lund er klarinettist med bakgrunn fra både klassisk og jazz. Han er også en kronikør, med spesielt fokus på livet i grisgrendte strøk i nord. Han har gjort bass-klarinetten til sitt hovedinstrument. 

 

NB: På grunn av statlige begrensninger, legges det kun ut 40 billetter til dette arrangementet. Ved billettkjøp til flere enn 10 personer, ta kontakt med oss på post@stokkoy.no. Vi ber om at alle gjester følger retningslinjene for smittevern: Bruk munnbind ved ankomst og når du beveger deg rundt i lokalet, ivareta god håndhygiene ved ankomst og underveis, minimum 1 meters avstand og at du holder deg hjemme om du har symptomer på Covid-19.

Konserten er støttet av Åfjord kommune og Norsk kulturråd

no
Bestill
Spesialtilbud
0